Förstasida /  ARTIFICIAL VS NATURAL SWEETENERS

Artificial vs Natural Sweeteners

Det finns mängder av situationer vid träning och tävling då idrottare vill ha en smakfull dryck för att fylla på vätska och energi utan tillsatt socker eller kalorier. När en idrottare ska välja en sockerfri sportdryck står hen inför en variation av produkter att välja mellan som alla innehåller olika slags sockerfria sötningsmedel.

Konstgjorda kontra naturliga sötningsmedel

Det finns mängder av situationer vid träning och tävling då idrottare vill ha en smakfull dryck för att fylla på vätska och energi utan tillsatt socker eller kalorier.

När en idrottare ska välja en sockerfri sportdryck står hen inför en variation av produkter att välja mellan som alla innehåller olika slags sockerfria sötningsmedel.
Här följer en uppdelning av de olika typerna:

1. Konstgjorda sötningsmedel

Konstgjorda sötningsmedel är syntetiskt gjorda föreningar som används i en variation av dietdrycker och tillskott.
På senare tid har det uppstått frågor kring konstgjorda sötningsmedel. Aspartam och acesulfam K, till exempel,
har kopplats till hälsoproblem i vissa befolkningar, medan sukralos har visat sig ha negativa effekter på blodsocker och insulinkänslighet.

2. Stevia, det naturliga alternativet

Till skillnad mot konstgjorda sötningsmedel härleds Stevia naturligt ur växten Stevia rebaudiana, en städsegrön buske med ursprung i Paraguays och Brasiliens skogar.
Den tros ha använts i 1 500 år av infödingarna i detta område för att söta naturmediciner och teer.

Stevia rebaudiana-växten innehåller antioxidanter och mikronäringsämnen, och dess utvunna form bidrar inte till högre blodsocker eller insulinsvar efter måltid, vilket gör att det anses som ett ”sockerfritt” alternativ.
Faktum är att studier har visat att Stevia har en positiv effekt på insulinkänsligheten.


Det innebär detta för dig:

BioSteel använder växtbaserad Stevia som sötningsmedel och bemästrar verkligen konsten och vetenskapen bakom naturligt sötade drycker med en fantastisk smak.
Om du letar efter en sportdryck som smakar gott, är sockerfri och full av kritiska elektrolyter så har BioSteel allt du behöver.


Av: Andy O’Brien, expert på idrottsvetenskap/produktchef på BioSteel

Top